Przewodnik po blatach kuchennych

Przewodnik po blatach kuchennych

28 kwietnia 2015

Blat kuchenny jest miejscem, które bywa najczęściej używany w kuchni. To na nim przygotowujemy najwięcej posiłków, dlatego tak bardzo ważna jest jego funkcjonalność. Najważniejsze jest żeby był solidny i odporny na zniszczenia, czy zarysowania. Estetyka również posiada swoje znaczenie. Wybierając określony blat musimy więc stwierdzić czy jest on odporny na wysoką temperaturę oraz parę wodną. Ważny aspekt stanowi także jego czyszczenie, właśnie dlatego materiał, z którego wykonany jest blat powinien być odporny na działanie środków chemicznych. Dobrze jeśli będzie na tyle wytrzymały by nie uszkodziły go poszczególne uderzenia. Zdarza się bowiem, że niektóre przedmioty mogą spać z wysoka, co może okazać się nieprzyjemne w skutkach, dlatego lepiej ubezpieczyć się dużo wcześniej.

Do wyboru mamy przynajmniej kilka rodzajów materiałów z jakich wykonane mogą być blaty kuchenne. Każde z nich posiadają swoje wady jak i zalety. Wspólnie prześledźmy zatem najbardziej popularne z nich.

Blaty laminowane

Ten rodzaj blatu kuchennego to płyty wiórowe pokryte laminatem. Ich krawędź, w zależności od preferencji, może być ścięta bądź zaokrąglona. Odpowiednio będzie wtedy wykończona drewnem, metalem lub płytą softformingową. Niewątpliwą zaletą tego rodzaju blatu jest przede wszystkim niska cena oraz łatwość czyszczenia. Laminat jest odporny na działanie chemikaliów więc bez problemu możemy go czyścić wszelkiego rodzaju środkami. Wysoka temperatura także mu nie zaszkodzi. Kolejnym atutem blatów wykonanych z laminatu jest duży wybór kolorów oraz wzorów.
Główne wady tego rodzaju blatu to podatność na zarysowania. Mogą one także pęcznieć pod nadmiarem wody.

Blaty drewniane

Blaty drewniane to jedne z najbardziej popularnych. Przeważnie są one wykonane z drzew liściastych, pokrywane są dodatkowo impregnatem. Drewniane blaty są naturalne oraz ciepłe w dotyku. Nadają kuchni odpowiedniej atmosfery i są niezwykle estetyczne. Ich znaczną zaletą jest możliwość wielokrotnego odnawiania.
Posiadają one jednak również swoje wady. Przede wszystkim są zbyt mało odporne na zarysowania, przeważnie wykonywane są na zamówienie, co warunkuje ich wyższa cenę. Warto pamiętać, że nieimpregnowane będą mało odporne na wysoką temperaturę oraz wodę.

Blaty z kamienia naturalnego

Blaty z kamienia naturalnego wykonane są przeważnie z marmuru bądź granitu. Ich charakter jest niezwykle elegancki, dzięki czemu kuchnia nabiera większej ekskluzywności. Tego rodzaju blaty także należy impregnować. Najważniejszym ich atutem jest wysoka odporność oraz trwałość. Bardzo istotny jest fakt, że są ognioodporne. Drobniejsze rysy znikają zaraz po wypolerowaniu.
Blaty z kamienia naturalnego wykonywane są tylko i wyłącznie na zamówienie, a ich cena jest raczej wysoka, także nie każdy może sobie na nie pozwolić. Zamontować może je jedynie fachowiec więc lepiej nie zabierać się samemu za ich skomplikowany montaż.

Użyteczność jest najważniejsza

Blat kuchenny powinien być dopasowany do naszych codziennych zapotrzebowań, dlatego przed jego zakupem warto zastanowić się nad czynnościami, jakie najczęściej będziemy na nim wykonywać. Następnie wystarczy już tylko dopasować jego właściwości i wybrać się na zakupy w odpowiednie miejsce. Dobrze też zastanowić się nad kwotą jaką możemy na niego przeznaczyć. Blat kuchenny musi być przecież przede wszystkim użyteczny i to jest najważniejsza zasada.